ESS, European Spallation Source

Skriv svar
Användarvisningsbild
utn
administratör
Inlägg: 3092
Blev medlem: tis 18 mar 2003, 22:32
Ort: Vellinge

ESS, European Spallation Source

Inlägg av utn » fre 29 maj 2009, 15:50

Det verkar som om ESS kommer att byggas i Lund. Beslutet togs sent på kvällen den 28 maj 2009. Sju forskningsministrar bl.a. Frankrikes och Tysklands stödde enhälligt förslaget att bygga i Lund. Det verkar som om konkurrenterna Ungern och Spanien inte kunnat erbjuda samma forskningsmässiga fördelar som Lund. Det slutliga beslutet i ESS-frågan kommer att tas under det tjekiska ordförandeskapet senare i juni. En som har särskild anledning att känna sig nöjd med utvecklingen är projektledaren prof. Colin Carlile.
Vidden av detta projekt kan enligt många insatta bedömare inte överskattas. Satsningen är byggnadstekniskt större än Öresundsbron. Kostnaderna är uppskattade till 13 miljarder kronor, pengar som till stor del kommer från EU -länderna.
ESS står för European Spallation Source. Man kan säga att det är fråga om ett jättestort elektronmikroskop där man istället för elektroner bestrålar objekten med neutroner. Neutronerna generas genom att accelerera protoner i en 800 meter lång protonaccelerator och låta dem träffa tungmetaller. På så sätt får man ett enastående hjälpmedel för materialstudier. Metoden kan används för studier inom många vitt skilda forskningsområden.
ESS som blir unik i världen kommer att locka tusentals forskare till Skåneregionen. Byggandet av anläggningen beräknas påbörjas inom två år och bara bygget kommer att skapa tusentals arbetstillfällen. Ess är en ojämförlig vitamininjektion till Öresundsregionen.
Alla ställer inte riktigt upp i lovkören kring ESS-projektet.
En kritisk instans är Naturskyddsföreningen i Lund som är bekymrad över uppkomst av radioaktiva avfall. Det är dock inte på långt när ett så stort problem som kärnkraftsavfallet.
Kungl vetenskapsakademien KVA ville prioritera byggandet en synkrotronljusanläggning Max IV. Detta mindre projekt (2,5 miljarder kr) planeras också för Lund-regionen men i fråga om Max IV är inga beslut tagna. Några kritiska forskare i Lund befarar att ESS skall kräva för stora ekonomiska och personella resurser. Inget blir kvar till andra angelägna projekt.
Jag tror dock att de kritiska personerna kommer att erfara att ESS-projektet förutom sina egna meriter kommer att verka som en kraftfull katalysator för svensk forskning. Roligt att vara bosatt i regionen idag!
ess.gif
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
mail till någon administratör: admin@notiser.com

Användarvisningsbild
Buddy Holly
Inlägg: 14117
Blev medlem: tis 25 mar 2003, 09:03
Ort: Lubbock Texas

Re: ESS, European Spallation Source

Inlägg av Buddy Holly » sön 31 maj 2009, 20:20

Man får gratulera till en riktigt intressant framtidsinvestering i Skåne! pklp

MVH
Everyday it's getting closer
Going faster than a roller coaster...

Användarvisningsbild
mats-rune
Inlägg: 2518
Blev medlem: tis 01 apr 2003, 23:15
Ort: Malmö

Re: ESS, European Spallation Source

Inlägg av mats-rune » sön 31 maj 2009, 20:37

Buddy Holly skrev:Man får gratulera till en riktigt intressant framtidsinvestering i Skåne! pklp

MVH
Så ska det låta,tack Buddy. :shock:

Mvh mats-rune

vasa
Inlägg: 1879
Blev medlem: tis 20 apr 2004, 18:44

Re: ESS, European Spallation Source

Inlägg av vasa » sön 31 maj 2009, 22:54

Ett ovanligt vettigt beslut från EU!
Det blir bara bättre!

Skriv svar