Ett enastående matställe

Skriv svar
Användarvisningsbild
utn
administratör
Inlägg: 3092
Blev medlem: tis 18 mar 2003, 22:32
Ort: Vellinge

Ett enastående matställe

Inlägg av utn » fre 13 feb 2009, 12:17

Rolf Nordströms far, en av grundarna till färgkoncernen Nordsjö, hade sannolikt väntat sig att sonen skulle fortsätta i hans spår och vidareutveckla företaget. Så blev det inte. Rolf utvecklade sitt intresse för djur och natur. Han förvärvade 1971 gården Ängavallen på Söderslätt med anor från 1600-talet. Marken har brukats sedan 800-talet. På denna stora gård utvecklade familjen Nordström ett ekologiskt bruk. Man garanterar att alla produkter är fria från genmodifierad organismer. De flesta råvarorna tas fram i det egna bruket. Det började med grisuppfödning på 1970-talet. På Ängavallen får grisarna beta fritt utomhus året runt, under naturliga förhållanden. Grisarna äter enbart vegetarisk kost, som har odlats på gården, såsom korn, vete, havre, ärter och hö. Arten s.k. Linderödsgris är tålig. De är friska och slipper antibiotika och andra mediciner. När de ska slaktas, sker det under värdiga former och utan stress i deras egen hemmiljö, på gården.
Även korna lever väl på Ängavallen. Gårdens Rödkullekor är en gammal tålig svensk lantras, som under årens lopp har anpassat sig till den svenska naturen. Korna äter bara gräs, det vill säga de betar på fälten och äter hö och ensilage. Kalvarna får stanna så länge de vill hos sin mamma efter födseln och när det är dags för slakt, slipper djuren fara illa eller uppleva stress.
Förutom jordbruket med produktion och försäljning i gårdsbutiken av ekologiska produkter driver familjen Nordström hotell, resturangrörelse och konferensverksamhet på gården. Vid ett tillfälle åt vi söndagslunch på restaurangen. Det var dyrt men utsökt. Vi valde röding. Jag undrade om fisken kom från Vättern. Nej, de är endast Hjälmarröding, som passerat ekluten att godkännas för servering på Ängavallen.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
mail till någon administratör: admin@notiser.com

Skriv svar