Filmskaparna

Skriv svar
Användarvisningsbild
utn
administratör
Inlägg: 3092
Blev medlem: tis 18 mar 2003, 22:32
Ort: Vellinge

Filmskaparna

Inlägg av utn » ons 21 jan 2009, 12:57

Det har skapats flera filmer om och i Skåne. Många av dem är att rubricera som buskis av tvivelaktigt värde. Jag har t.ex aldrig gillat den typ av film som Edvard Persson och Nils Poppe stod för.
Det finns emellertid några lysande exempel på fina filmer från Skåne. Sven Klangs kvintett från 1974 är en av dem. Det är ett finstämt tidsdokument som skildrar livet med en liten orkestergrupp under 1950-talet. Lysande prestationer gör bland andra Anders Granquist, än idag verksam på Österlen, Christer Boustedt sedan länge död, Eva Remaeus likaså död, Henrik Holmberg idag verksam i Göreborg. nyligen prisbelönte Michael Segerström från Staffanstorp m.fl.
Bland Malmöbeskrivningarna står två filmer i en klass för sig. Det är Bo Widerbergs "Kvarteret Korpen" med Tommy Bergren och Keve Hjelm. från 1963. Den är inspelad i en verklig Malmömiljö men kvarteret revs i slutet av 1960-talet. Den andra Malmöfilmen som jag har i tankarna är den nu aktuella "Maria Larssons eviga ögonblick" , ett mästerverk av Jan Troell bosatt i Smygehamn. Filmen är redan guldbaggebelönad. Liksom kvarteret Korpen var, är den nominerad till en Oskar för bästa utländska film. Huvudrollerna har den i Sverige tidigare relativt okända finlandsvenska skådespelerskan Maria Heiskanen och Mikael Persbrandt.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
mail till någon administratör: admin@notiser.com

Skriv svar