Hur är det med kulturen?

Skriv svar
Användarvisningsbild
utn
administratör
Inlägg: 3092
Blev medlem: tis 18 mar 2003, 22:32
Ort: Vellinge

Hur är det med kulturen?

Inlägg av utn » fre 09 jan 2009, 21:05

Större byggnadsprojekt blir ofta föremål för prestigestrider och intrigspel. Malmös spektakulära bibliotek i sin nuvarande skepnad invigt 1997 är inget undantag. Det var långt ifrån en självklar lösning på biblioteksproblemet att som skedde bygga ihop den gamla slottsliknande tegelbyggnaden med en modernt glaskub. Denna är ritad av en dansk arkitekt Henning Larsen. Under byggnadstiden fick man stora problem med vattenläckage och annat elände. Debatten var mycket häftig. Nu står biblioteket där i sin prakt och lyser upp vinterkvällarna. En stor bok-och tidsskriftsamling hotspot för trådlöst internet m.m gör det till en intressant och häftig samlingsplats.
En byggnad som mer än någon annan har betydelse i Malmös kulturliv är Malmö Stadsteater uppförd som en pampig avslutning av Malmös paradstråk, Fersens väg. Byggnaden är inte Sveriges första funkishus men väl den mest kända. Det ursprungliga vinnarförslaget inlämnades av ingen mindre än Sigurd Lewerentz. Den verkliga byggnaden blev dock en kompromiss. Upphovsmännen till den är Lewrentz,Helldén och Lallerstedt. Av dessa är Helldén känd för Stockholms universitet i Frescati och Hötorgsskraporna. Lallerstedt har bland annat ritat KTH och Trygghuset vid korsningen BirgerJarlsgatan/Engelbrektsgatan i Stockholm. Lewrentz har tillsammans med Asplund gjort Skogskyrkogården, Försäkringskassan i Stockholm och Björkhagens kyrka i Stockholm.
Malmö Stadsteater är idag nordens största teater. Just nu går Jesus Christ superstar för utsålda hus.
Under en följd av år på femtiotalet verkade Ingemar Bergman som konstnärlig ledare och regissör här. Han säger om denna tid att det var hans lyckligaste.
stadsbiblioteket.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
mail till någon administratör: admin@notiser.com

Användarvisningsbild
mats-rune
Inlägg: 2518
Blev medlem: tis 01 apr 2003, 23:15
Ort: Malmö

Re: Hur är det med kulturen?

Inlägg av mats-rune » fre 09 jan 2009, 21:22

Jättetrevligt Utn, framför allt för en malmöbo. :D
Tack.
Mvh mats-rune

Användarvisningsbild
utn
administratör
Inlägg: 3092
Blev medlem: tis 18 mar 2003, 22:32
Ort: Vellinge

Re: Hur är det med kulturen?

Inlägg av utn » lör 10 jan 2009, 12:53

På bilden framför biblioteket finns en gul spårvagn. Det är Malmös museispårvagn som kan köra på en kort spårsträcka genom Slottsparken. Tyvärr har Malmö, som de flesta svenska städer lagt ner sin spårvägar.
I anslutning till stadsteatern vill jag också göra några kommentarer. Arkitekten David Helldéns bror Daniel var musikdirektör . Jag hade honom som musiklärare i realskola och gymnasium. Han blev mycket känd för sina körarrangemang. Jag kan fortfarande sjunga hans Fåm, Fåm ... för att inte tala om "Staffan var en stalledräng." Tyvärr hade han ingen känsla för hur man hanterar 14-åriga gossar. Som enda manliga elev fick jag medverka i kören. De andra skulle vara diskvalificerade då de var i målbrottet. Jag minns detta som en grov kränkning. Det var första gången jag verkligen hatat en person. Känslor har som bekant en tendens att vara mycket starka i tonåren.
Lars Erik Lallerstedts son är kocken och krögaren Erik Lallersted som driver restaurangen Gondolen vid Katarinahissen på Södermalm i Sthml.
Denne välkände kock och gourmet såg jag en gång på Frasses hamburgarbar vid E4 norr om Norrköping. Han med familj intog en hamburgare med pommesfrittes på detta något enkla matställe. Jag frågade den unga flickan i kassan om hon visste vem gästen var. Ingen aning svarade hon. Jag lät henne förbli okunnig.
mail till någon administratör: admin@notiser.com

Skriv svar