Sigurd Lewerentz

Skriv svar
Användarens profilbild
utn
administratör
Inlägg: 3092
Blev medlem: tis 18 mar 2003, 22:32
Ort: Vellinge

Sigurd Lewerentz

Inlägg av utn »

Sigurd Lewerentz anses vara en av Sveriges främsta 1900-talsarkitekter. Han föddes i Sandö 1885 och dog i Lund 1975. Tillsammans med Gunnar Asplund anlade han Skogskyrkogården i Stockholm (1915) där han själv stod för "Uppståndelsens kapell".
1916 började han planera Östra kyrkogården i Malmö efter ha vunnit en arkitekttävling med förslaget "Ås". Östra kyrkogården sysselsatte honom under en lång följd av år. Det första kapellet där blev "Sankta Birgittas kapell" (1918), som ingick i Lewerentz vinnande förslag.
Han har sedemera låtit bygga ytterligare två kapell där "Sankta Gertruds" och "Sankt Knuts kapell" (1943).
Dessa verk anses så arkitektoniskt intressanta att arkitekter från hela världen kommer hit för att se dem. Malmö stadsteater (1944) är ytterligare en av Lewerentz skapelser i Malmö. Riksförsäkringsverket i Stockholm, Klippans kyrka och Markuskyrkan i Björkhagen är flera exempel på Lewerentz byggnadsverk.
Lewerentz ansågs var en kolerisk person och kom ofta i konflikt med sina medarbetare. Under en följd av år lämnade han arkitektyrket och verkade som fönsterfabrikör. Han var under många år bosatt i Skanör. Även radiomannen och författaren Hjalmar Gullberg bodde på näset men i närbelägna Falsterbo, där även arkitekten och möbelskaparen Josef Frank bodde sommartid.Jag har inte lyckats utröna om dessa personer kände Lewerentz.
Lewerentz är begravd på Östra Kyrkogården i Malmö.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
mail till någon administratör: admin@notiser.com
Skriv svar